Het abc van reinigen & ontsmetten

Inleiding

Agua weet al sinds de oprichting in 1934 welke cruciale rol hygiëne speelt bij de beheersing van infectieziekten en hoe de materiaalkeuze voor meubelstoffering in een commerciële omgeving hier positief aan kan bijdragen. Alle Agua meubelstoffen zijn en blijven standaard antibacterieel, vlekbestendig en waterdicht.

De recente gebeurtenissen laten onherroepelijk zien hoe groot de waarde is van en hoe groot de behoefte is aan stoffen met deze eigenschappen.

Klanten die hebben gekozen voor een performance-stof van Agua kunnen aan de hand van dit document eenvoudig en snel opzoeken hoe de door hen gekozen stof het beste kan worden onderhouden, zodat de maximale bescherming en levensduur en de hygiënische eigenschappen zo lang mogelijk behouden blijven.

Definities

Reinigen is het verwijderen van stof, vuil en vlekken van het oppervlak van een stof of vinyl, zodat het er mooi uit blijft zien en langer meegaat.

Ontsmetten is bedoeld om ziekteverwekkende micro-organismen (bijv. bacteriën, virussen of schimmels) te doden.

Sommige methoden, vooral het gebruik van water en zeep, bleek of stoom, kunnen worden gebruikt voor zowel reinigen als ontsmetten. Maar bepaalde methoden zijn alleen geschikt voor specifieke vezeltypen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het regelmatig reinigen en onderhouden van de stof zorgt ervoor dat de stof niet alleen mooi blijft, maar dat ook de eigenschappen behouden blijven. Onderstaande beproefde en bewezen adviezen zijn van toepassing op elk soort meubelstof (geweven stoffen, imitatieleer of vinyl):

 • De meeste vlekken kunnen, als ze snel worden behandeld, worden verwijderd met koud/warm water en een schone microvezeldoek.
 • Haal er geregeld een stofzuiger of zachte borstel overheen om stof en vuildeeltjes te verwijderen.
 • Neem regelmatig af met een vochtige doek, zodat de meubelstof er mooi uit blijft zien.
 • Worden er schoonmaakmiddelen op basis van zeep gebruikt, zorg er dan voor dat de meubelstof goed wordt afgespoeld. Zeepresten die achterblijven op geweven stoffen zorgen ervoor dat de vlekbescherming waarmee de stof is behandeld teniet wordt gedaan.
 • Zorg ervoor dat schoonmaakproducten altijd eerst op een onopvallend stukje worden getest.
 • Doe het materiaal niet in de wasmachine en laat het niet chemisch reinigen.
 • Haal vlekken op geweven stoffen direct weg, laat ze niet intrekken. Onze geweven stoffen zijn vlekafstotend, niet vlekbestendig. Wanneer vlekken niet worden weggehaald, krijgen schimmels en bacteriën de kans om zich te vermenigvuldigen.
 • Schrijf niet met stift op de achterkant van de meubelstof..
 • Als er iets op de meubelstof is gemorst, haal dit dan direct weg met een schone, absorberende doek.
 • Gebruik nooit oplosmiddelen, chemische middelen, was of poetsmiddelen, omdat het oppervlak van de meubelstof hierdoor beschadigd raakt. Herhaaldelijk gebruik van schoonmaakdoekjes/-middelen met een hoge concentratie van het hierboven genoemde kan ervoor zorgen dat vinyl gaat scheuren en afbladderen en dat het oppervlak van geweven stoffen beschadigd raakt.
 • Slecht-gefixeerde textielverf (bijv. op spijkerbroeken) kan permanente vlekken veroorzaken.
 • Vlekken van producten op olie-/vetbasis moeten worden behandeld met een oplossing op basis van alcohol.
 • Alle Agua meubelstoffen kunnen ter plekke worden behandeld met een stoomreiniger.

Agua Fabrics Reinigen en Ontsmetten

Ontsmetten

Alle Agua meubelstoffen kunnen worden schoongemaakt met chloor en met milde hypochlorietoplossingen (tot 10.000 ppm, inclusief Haz-Tabs- en Clor-Clean-tabletten) of met desinfecterende middelen.

Geweven stoffen versus vinyl

Wij raden altijd vinyl aan als meubelstoffering wanneer de meubels komen te staan in zorg- of zorg gerelateerde instellingen, op plaatsen waar eet- en drinkwaren worden geconsumeerd of in omgevingen waarin het risico op morsen groot is. Vinyl is eenvoudig en snel af te nemen en vloeistoffen kunnen bijna niet intrekken.

Inmiddels hebben de geavanceerde ontwerp- en productietechnieken van Agua de ‘oude’ esthetische bezwaarpunten zoals die voor de vorige generatie vinyl meubelstoffen golden compleet weggenomen. Alle vinyl meubelstoffen uit onze collectie hebben het uiterlijk van een geweven stof en de voordelen van extra reinigingsgemak, de ideale combinatie.

Houd er rekening mee dat slecht-gefixeerde textielverf makkelijker afgeeft op lichte kleuren en pasteltinten en dat meubelstoffen in dergelijke kleuren regelmatiger moeten worden gecontroleerd en gereinigd.

Veiligheid en milieu

Al onze antibacteriële behandelingen voldoen aan de REACH-verordening (Registratie, Evaluatie, Autorisatie en restrictie van Chemische stoffen) en zijn ftalaat-vrij. Al onze stoffen voldoen aan de Oeko-tex-normen en zijn gegarandeerd vrij van schadelijke chemische stoffen en kunnen veilig door mensen worden gebruikt.